Manises ha materialitzat l’agermanament amb la ciutat portuguesa de Barcelos, mitjançant la signatura de l’acord d’adhesió dels alcaldes d’ambdós municipis, Javier Mansilla per part de Manises i Mário Constantino Araújo Leite da Silva Lopes per part de Barcelos, en un acte a l’Auditori Germanies aquest dissabte, amb la presència de representants de Castelo Branco (Portugal), San Cristóbal de las Casas (Mèxic) i Paducah (Estats Units), localitats que pertanyen a la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO en la categoria d’artesania i arts populars, com també ho són Manises i Barcelos.
La comitiva de Barcelos que ha viatjat fins a Manises està formada per més de 30 persones de les 61 freguesias (parròquies) de Barcelos, ciutat amb el major nombre d’aquestes entitats subnacionals de Portugal. En l’acte d’agermanament, l’alcalde de Manises ha lliurat un plat commemoratiu de la ceràmica local a la ciutadania de Barcelos.
L’agermanament entre Manises i Barcelos pretén posar en relleu la tradició ceràmica de les dues regions i facilitar així les relacions i l’intercanvi d’experiències culturals, comercials i diplomàtiques, tal com es va acordar al ple d’octubre de 2023. Un dels objectius fonamentals és potenciar el sector de la ceràmica mitjançant la formació i la introducció de la digitalització en el desenvolupament dels processos productius, a més d’afavorir la participació simultània d’iniciatives, com ara exposicions per arreu de la Unió Europea, i projectes per a salvaguardar els interessos i la identitat de l’artesania local.
Manises comparteix amb Barcelos el títol de Ciutat Creativa de la UNESCO en l’àmbit de l’artesania i arts populars. Entre d’altres motius, aquesta ciutat del districte de Braga és coneguda per la llegenda del gall de Barcelos, la qual narra la intervenció d’un gall mort com a prova d'innocència d’un home acusat d'un crim i que s’ha convertit en símbol de Portugal.
A més, aquesta fita s’ha produït el cap de setmana en què se celebra la Festa Internacional de la Ceràmica de Manises, en la qual la comitiva de Barcelos pot gaudir d’una sèrie d’activitats al voltant del modelatge, el socarrat, el raku, el torn, l’estampació, el trencadís, la joieria, l’escultura en fang o la ceràmica de reflex metàl·lic. Especialitats que els artesans i les artesanes de la localitat de l’Horta Sud trauen al carrer.
L’alcalde de Manises, Javier Mansilla, ha mostrat la seua satisfacció per l’acord d’agermanament signat al explicar que “és una fita molt important per al nostre municipi, junt al reconeixement de la UNESCO l’any 2021 com a Ciutat Creativa en l’àmbit de l’artesania i les arts populars, perquè així augmentem les oportunitats per a portar la ceràmica manisera a més racons del món. Amb l’agermanament amb Barcelos, fem més forta la nostra ciutat i el nostre gremi artesà, així com expandim la xarxa del clúster ceràmic maniser amb noves sinergies, en aquest cas, amb una ciutat portuguesa tan important”.
Per part seua, l'alcalde de Barcelos, Mário Constantino Araújo Leite da Silva Lopes, ha assegurat que “este acord d'agermanament permetrà aprofundir els llaços de cooperació entre els nostres municipis, les nostres ciutats, que són Ciutats Creatives de la UNESCO, i tenen com a punt comú la forta tradició de la ceràmica i de l'artesania. Estem molt agraïts i satisfets amb la recepció que Manises ha proporcionat a la comitiva de Barcelos i desitgem que els objectius de l'agermanament es complisquen, en el desenvolupament de projectes i activitats que permeten l'aproximació de la nostra gent”.