L'Ajuntament de Sueca, a través de la Regidoria responsable de la Unitat de Prevenció Comunitària d'Addiccions (UPCCA), ha oferit una xarrada oberta a les famílies per a l'alumnat de 4t, 5é i 6é de Primària, en este cas de l'Escola Jardí de l'Ateneu, encara que està previst oferir-les en altres centres escolars del municipi. El motiu de l'activitat dirigida a tots els membres de la família és oferir informació sobre els riscos provocats per un mal ús dels mòbils i noves tecnologies per part dels més joves, la seguretat en internet, els videojocs o el ciberbullying, entre altres qüestions.
Per a la regidora responsable de la UPCCA, Estefanía Requeni, no es pot viure al marge del que ens envolta “els xiquets han de jugar, relacionar-se amb altres xiquets, parlar amb la família, fer exercici… Tot això ha de continuar sent la rutina diària, i això comença amb l'exemple dels més majors i la intenció d'oferir alternatives a estar tot el dia amb el mòbil, els videojocs o altres tecnologies”. Per a Estefanía Requeni és fonamental conéixer què veuen els nostres fills i posar filtres perquè no es convertisca en una addicció que, com totes, té conseqüències negatives. “Per això, des de la UPCCA, estarem damunt dels nostres menors per a intentar ensenyar-los a fer un bon ús d'estes tecnologies per a servir-nos d'elles i no caure en l'excés. Com sempre, les nostres portes estan obertes per a qualsevol consulta necessària o orientació”. A més, ha assenyalat que està previst continuar impartint estes xarrades per a la prevenció de conductes addictives en este i molts altres aspectes, dirigides tant als més xicotets com als adults.
El psicòleg i formador, Francisco García, porta diversos anys oferint xarrades de naturalesa preventiva sobre l'addicció a les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) en centres escolars i instituts, a l'alumnat vulnerable que sol utilitzar estes TIC, “no com a instruments per a un fi, sinó que s'utilitzen en moments en els quals no sé què fer, estic avorrit o em trobe malament, de tal forma que comencen a crear una associació entre estats emocionals negatius i alguna cosa que em dona una xicoteta satisfacció, que és una conducta addictiva, i trencar després eixa associació costa”. Per això, explica Francisco García, és millor intervindre en el moment del lliurament d'eixe mòbil o tauleta, amb unes pautes i un compromís; molt millor que actuar després sobre les conseqüències. “El que es busca amb estes xarrades és, fonamentalment, facilitar-los eines”.
Per la seua part, el cap de la Guàrdia Civil, Ismael Pons, ha intervingut en la xarrada per a informar els pares sobre els perills que amenacen la seguretat en internet, “les situacions i conseqüències a les quals es poden enfrontar els fills, sense ser conscients, a l'hora de, per exemple, baixar-se una aplicació, realitzar un ús fraudulent, subscriure's a pàgines a les quals no han pretés fer-ho, etc”.