La XIII Biennal Internacional de Ceràmica de Manises va lliurar el passat divendres 3 de novembre els seus premis als artistes guardonats aquest any en les diferents modalitats del certamen: obra artística de creació lliure i disseny de producte.
A més, a la gala es van lliurar les tres mencions d’honor d’aquesta categoria: Weronika Lucinska (per Icebergs); Rafaela Pareja (per Sensualidad vegetal) i Mehtop Morkoç (per We’re on a road to nowhere). A més, per primera vegada, també s’ha atorgat un premi per part de la Fundació Museu de Ceràmica de Montelupo Fiorentino consistent en una residència artística. Ha sigut per a l’artista Francoise Joris per Evasion-Eclosion.
A la categoria de disseny de producte, va ser guardonat amb el primer premi el col·lectiu CSC format per nou dones de diferents nacionalitats que es van conèixer a l’escola de ceràmica de Manises. La menció d’honor ha sigut per a Mar de Dios Solana per Lámpara de esquina. Versión II.
Al lliurament dels premis van assitir, entre d’altres, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra; la vicepresidenta de la Diputació de València, Mª Josep Amigó; el director general de Comerç i Consum, Natxo Costa; el de Diversitat Funcional, Antonio Raya; el director territorial de Presidència a València, Francisco Molina; l’alcalde de Manises, Jesús Borràs i Sanchis; l’alcalde de Montelupo, Paolo Masetti, i membres de la corporació municipal a més de guardonats i premiats.
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, va destacar "la imatge de modernitat i de projecció internacional de la ceràmica d'aquesta terra" que ofereix aquesta trobada en el qual han participat més de 30 països.
Durant el lliurament d'aquests premis, la vicepresidenta ha assenyalat que la biennal és una mostra de com es pot conjugar "l'art i la indústria", en un sector que l'any passat va moure 56 milions d'euros i que destaca per la seua qualitat i innovació de materials en les 300 fàbriques que té a Manises.
La vicepresidenta ha indicat que la ceràmica de Manises no és solament una indústria "potent", es tracta d'un art "que ha sabut perdurar gràcies a un poble que ho ha mantingut viu des de la tradició i posant en valor allò que sap fer, sense deixar de renovar-se i de generar ocupació".
En aquest sentit, Oltra ha destacat que es tracta d'un sector "que ha sigut i és eminentment femení, on les dones han bolcat tota la seua saviesa i creativitat, mantenint visca la identitat i elevant la ceràmica de Manises a la categoria d'art".