Les II Jornades de la Memòria Històrica de Paiporta han continuat aquest dimarts 3 d'abril amb la inauguració de l'exposició Estètica republicana a València. Innovacions i pervivències (1931-1939), una mostra que resumeix la cartelleria i la pintura mentre la II República va estar vigent. La pintura i la cartelleria d'aquest temps i, fins i tot, dels anys immediatament anteriors, es pot considerar “moderna i rupturista”. L'exposició es pot visitar al Museu de la Rajoleria fins al pròxim 30 d'abril.
Assistiren a la presentació l'alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, el regidor de Cultura, Alberto Torralba, i el diputat de Cultura, Xavi Rius, així com altres membres de l'equip de Govern.
En una passejada per la mostra es pot observar com van influir en l'imaginari gràfic republicà els plantejaments avantguardistes i art-déco que triomfaven a Europa en aquella época, però també com es va optar per estils més clàssics i ancorats en époques passades, com és el cas de les pintures al·legòriques de la representació de la República com una dona.
Segons els responsables de les jornades, “crida també l'atenció com fins i tot les opcions polítiques de dretes dins de la pròpia República adoptaren també aquest llenguatge visual particular, del qual es pot fer un tast dins de les Jornades de la Memòria Històrica de Paiporta”.
Aquestes jornades, impulsades per al Regidoria de Cultura, continuaran el pròxim dimecres 11 d'abril amb la projecció del documental Fills del silenci, a les 19.00 hores, a l'Auditori Municipal. Després de la projecció hi haurà un col·loqui amb la historiadora i investigadora Helena Villasante, participant en la pel·lícula i coautora de la investigació De la rereguarda a les presons. República, Guerra Civil i Franquisme a Paiporta, editada per l'Ajuntament i presentada també dins d'aquesta segona edició de les Jornades de la Memòria Històrica.