El catedràtic de Geografia de la Universitat de València Josep Vicent Boira ha estudiat com era el paisatge del Grau de València a l’època preindustrial a través de 16 gravats i plànols de diferents autors. La investigació, publicada en la revista Cuadernos de Geografía de la Universitat de València, engloba la forma i els elements d’aquest territori des del segle XVI fins a les alteracions que es van produir després dels processos polítics i urbans del XIX.
El document que mostra millor el paisatge preindustrial del Grau de València és el plànol de Nicolás Bodin de 1739. Hi apareixen des dels espais agrícoles i d’ús ramader, fins a la platja i els elements tradicionals del paisatge agrari, com petits ponts que creuen sèquies o el safareig. Aquest pla representa una visió típica de l’enginyeria militar del moment amb una finalitat pràctica, cosa que la fa molt fidel a la realitat.
Altres representacions en què apareixen elements del Grau de València com l’església de Santa Maria o el port són el plànol de l’enginyer Joan Merich de 1787, el de José Serrano de 1824, el gravat de Tomás Enguídanos de 1795 i el de Manuel Mirallas de 1800, entre uns altres.
En general, la cartografia d’entre els segles XVI i XIX representa la dualitat entre el paisatge urbà i el paisatge natural i agrari del Grau. Tot i que els últims gravats d’entre els segles XVIII i XIX són bastant simples, aquests intenten oferir una visió privilegiada de la zona septentrional del nucli urbà on es concentraven els edificis més emblemàtics.
El Grau és un antic municipi independent annexat a la ciutat de València en la segona part del segle XIX, seguint la dinàmica d’altres nuclis independents com Campanar o Benimaclet. Aquella annexió va suposar un canvi dràstic en l’administració del Grau i va completar un procés de desenvolupament urbà i de relació amb el port. Com a conseqüència, nous barris i noves vies de comunicació van alterar el paisatge tradicional que envoltava el Grau, que s’havia mantingut pràcticament inalterat fins ara.
Article: Boira Maiques, J. V. (2022). «El paisatge tradicional del grau de València als gravats i plànols històrics (segles XVI-XIX)». Cuadernos de Geografía, 108-109 (1), 399-424. https://doi.org/10.7203/CGUV.108.23657
Peus de foto:
- Mapa de la situación y contornos del Grao de Valencia, obra de Nicolás Bodin (1739). Font: Servicio Geográfico del Ejército, núm 178.