Catarroja serà objecte d’estudi pels alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de València. 250 estudiants treballaran en projectes acadèmics per a millorar el centre històric, la façana oest, la unió de la població amb l’Horta i l’Albufera, el Port, el barranc i el polígon industrial, entre altres aspectes.
L’Ajuntament, a iniciativa de la regidoria de Vies Públiques i Mobilitat, ha signat un conveni amb la institució amb el qual, el poble serà objecte d’estudi en diferents treballs de segon, tercer i quart curs. En concret, es treballarà en les assignatures d’Urbanística, en el Taller d’Urbanisme i Paisatges, i en la de Construcció, Arquitectura i Urbanisme Industrial del Màster en Ingenieria Industrial.
Els estudiants aportaran suggerències per donar-li un major protagonisme al centre històric, en concret treballaran amb la plaça de la Llotgeta, el carrer de l’Església o la plaça Vella. També intentaran millorar l’aspecte de la façana oest de la població que comunica amb la CV-400 i l’horta.
Altre dels punts objecte d’estudi serà la connexió del municipi amb el port i l’Horta. Els alumnes tractaran de potenciar la unió entre el centre urbà i estos espais tan emblemàtics. Pel que fa al Port, també aportaran propostes per a la zona que ara està destinada a aparcaments i per a una de les ribes de la sèquia .
Els estudiants també treballaran per a fer que el barranc es convertisca en un corredor verd que unisca les poblacions de l’Horta. En este sentit, s’estudiarà que el Camí Vell de Russafa puga convertir-se en una artèria d’unió entre els pobles que van des de València fins a Beniparrell.
L’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials també participarà en el projecte. Els estudiants del Màster en Enginyeria Industrial treballaran per millorar la integració del polígon industrial i per crear nous accessos al municipi des de la pista de Silla (V-31).
Acte de presentació al TAC
L’acte de presentació del conveni s’ha celebrat al Teatre Auditori de Catarroja i ha comptat amb la presència de representants de l’Ajuntament, professors de les escoles d’Arquitectura i Industrials i també amb desenes d’estudiants. En concret han estat l’alcalde de Catarroja, Jesús Monzó, el regidor de Vies Públiques i Mobilitat, Martí Raga, el regidor d’Urbanisme, Daniel Portillo, el regidor de Participació Ciutadana, Rafael Ferrandis, així com l’arquitecte municipal Ángel Abad, la professora Pilar de Insausti i altres docents que han explicat quins seran els objectius per millorar l’urbanisme i el paisatge de Catarroja.
Segons el regidor de Vies Públiques i Mobilitat, Martí Raga, cal “deixar arrere l’urbanisme depredador que tenia com a referent el Nou Mil.leni” i “posar en valor allò que és nostre com el centre històric, els barris i carrers o els espais naturals”.