Des de la seua creació en 2022, la Col·laboració SweeZa ha desenvolupat un llenguatge escènic que explora les relacions entre la dramatúrgia, la imatge i la narrativa contemporània. Després del seu primer muntatge, ‘Bannon’, una peça que abordava la construcció del discurs populista ultraconservador a través de la manipulació mediàtica i que es va desenvolupar com a residència de creació a Carme Teatre en 2022, el col·lectiu format per Eva Zapico, Miguel Ángel Sweeney i Iñaki Moral presenta ara ‘La noche de Succo’, una reflexió sobre com la indústria cultural ha convertit la figura de Roberto Succo en un mite.Del 27 de febrer al 9 de març, Carme Teatre acollirà aquest estrena absoluta durant dues setmanes, fruit d'una nova residència de creació de la sala.

Partint dels fets biogràfics reals de Succo, recopilats en el llibre de la periodista francesa Pascale Froment, l’obra qüestiona com el relat contemporani ha estetitzat la seua violència. Sense referències directes al teatre de Bernard-Marie Koltès, la peça posa en evidència el paper de la postmodernitat en la banalització del crim i en la transformació d’allò macabre en objecte de fascinació.“No ens interessa l'historial delictiu de Succo, no parlem en cap moment de malaltia mental, no, ens interessa com la indústria cultural contemporània, la de la postmodernitat que s'inicia a partir dels anys 50 amb la instauració definitiva de la societat de consum i l'auge de la indústria audiovisual, romantitza i sublima algú tan menyspreable”, explica l’equip creatiu.
En una estructura que barreja diferents suports escènics, La noche de Succo no pretén criticar Koltès, sinó reflexionar sobre la responsabilitat del narrador en la construcció d’aquests relats. “A través de l’anàlisi d’aquest cas, girem el focus cap a nosaltres com a creadores i mostrem com, al final, també hem acabat fent el mateix: hem ‘salvat’ el personatge”, assenyalen.Un equip creatiu compromés amb l’experimentacióEl muntatge compta amb la dramatúrgia i interpretació d’Iñaki Moral, Miguel Ángel Sweeney i Eva Zapico. La il·luminació, a càrrec de Florin Badilici, es converteix en un element central del discurs escènic, igual que l’espai sonor d’Álvaro Moliner.

Completen l’equip el disseny gràfic d’Iñaki Moral, el vestuari d’Eva Zapico i l’espai escènic de Miguel Ángel Sweeney, juntament amb la fotografia de cartell de Marcos Bañó.Eva Zapico és directora d’escena, intèrpret i docent. Formada a l'Escola Superior d’Art Dramàtic de València, ha treballat tant en l’àmbit institucional com amb companyies privades i en els seus propis projectes amb Cía EvaZapico. Entre els seus muntatges destaquen ‘Fraude’ (2019), ‘La sala de los trofeos’ (2020), ‘Bannon’ (2022) i ‘Talio’ (2023). Va ser premi AAPV a Millor Actriu en 2014 i ha dirigit espectacles com ‘Tirant’ (2019, IVC-CNTC), ‘Medul·la’ (2017, ‘La Coja Dansa’, premi a Millor Espectacle de Dansa en els Premis de les Arts Escèniques GVA 2018) o ‘Coriolà’ (2023, Cía EvaZapico).Iñaki Moral és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València i treballa com a editor, traductor i assessor lingüístic.
La seua relació amb el teatre professional va començar fa més de dues dècades. En els últims anys, ha dirigit Cuchillos de palo (2021, Russafa Escènica) i en 2023 va rebre el premi de l’IVC per la traducció i adaptació al valencià de Coriolà.Miguel A. Sweeney, d’arrels estatunidenques i espanyoles, és llicenciat en Direcció Escènica per l’ESAD de València i en Interpretació per l’ESAC. Ha ampliat la seua formació a l’ESMAE de Porto, la Fundació Shakespeare Estudio de Actores, així com en Belles Arts (UPV) i Filologia Anglesa (UNED). Com a director i autor, ha desenvolupat peces com ‘Este cuerpo roto’ (Premi SGAE Millor Text 2023), ‘Café para todos’ (2023), ‘Pathetic Show’ (2022) o ‘Un fin del mundo’ (2022). També ha codirigit la sarsuela ‘Bohemios’ per al CSDMV.Funcions i entradesLa noche de Succo es presentarà a Carme Teatre del 27 de febrer al 9 de març de 2025. Les entrades poden adquirir-se a través de la web de Carme Teatre.