Aquesta nova norma s’impulsa per fer de Burjassot un poble “menys contaminat, més segur i respectuós amb el nostre medi ambient. Respon també a les demandes de la ciutadania en el procés participatiu de l’Agenda 21, plasmades en el Pla d'Acció Local, i a una de les principals prioritats de l’Oficina de Sostenibilitat Local en relació amb la mobilitat sostenible i la disminució del CO2”, expliquen des de la Regidoria que dirigeix Lluna Arias.
Segons explica Arias, “a partir d’ara la velocitat màxima al nostre municipi és de 30 km/h, amb la idea de fer possible la convivència dels vehicles de motor amb les bicicletes a la mateixa calçada”.
Es tracta d’una iniciativa que pretén oferir “grans beneficis a la ciutadania” com ara menys mortalitat en accidents de trànsit, menys presència de trànsit rodat, més presència de vianants i ciclistes fomentant la mobilitat sostenible, més protecció per a xiquets, ancians i persones amb discapacitat que són els mes vulnerables als accidents, menys contaminació acústica, menys contaminació ambiental i menys dependencia de combustibles fòssils.
Tot i considera que és un “gran avanç”, la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat està convençuda que encara queda molt per fer: “si volem aconseguir definitivament un Burjassot per a vianants i ciclistes s’han de prendre més mesures que estimulen l’ús de la bicicleta”. En aquest sentit, des de la Regidoria estan posant-se en marxa diferents accions, com ara augmentar les bancades de Burjabike o oferir promocions especials que motiven els diferents col·lectius a utilitzar el sistema públic de préstec de bicicletes.
Muy bien.