Amb motiu d’aquesta inauguració, l’alcaldessa d’Alaquàs, proposarà demà dijous al Ple de la Corporació que aquesta nova parcel·la reba el nom de L’Hort dels Rioja en reconeixement a la familia propietària Gil Palop Rioja.
La primera edil ha volgut destacar el compromís d’aquesta familia amb el poble d’Alaquàs i ha volgut destacar “la seua voluntat i generositat per acordar amb l’Ajuntament d’Alaquàs el fet de destinar les seues parcel·les a horts urbans, una altra manera de mantenir viva i cultivada la terra dels seus pares, dels seus avis. La familia Rioja ha treballat l’horta al llarg de la seua historia i ha assentat el seu habitatge en una zona emblemática, enfront del Castell, a la vora de la sèquia de Benàger. La seua cultura familiar està basada en els valors dels nostres avantpassats”.
Aquesta tercera fase té una superficie de 8.013 metres quadrats i compta amb un total de 79 parcel·les ubicades junt a la primera fase coneguda com l’Hortet de Ramon. Com en la primera fase, els horts han estat adjudicats per un període de dos anys. Un total de 25 parcel·les estaran destinades a pensionistes, 40 a persones aturades, 10 a públic en general i 4 a associacions i col·lectius.
La primera i tercera fase estaran connectades per quatre ponts de fusta. Hi haurà també una plaça central amb estany per a la pol·linització, cultiu de plantes aromàtiques, zona de compostatge botànic, zona de llavors municipal, zona de bioconstrucció i espai d’ombra per a pícnic. Paral·lelament a la seua posada en marxa, l’Ajuntament durà a terme tallers i activitats per a les persones interessades en l’agricultura i l’alimentació ecològica.
En definitiva, un total de 18.000 metres quadrats per a l’hort i més de 150 parcel·les formen la Xarxa d’Horts Urbans, un compromís de l’Ajuntament d’Alaquàs per a aquesta legislatura. La seua dotació ha estat fruït d’un acord entre l’Ajuntament i els propietaris veïns i veïnes d’Alaquàs, que han realitzat un gran esforç per a la posada en marxa d’aquesta iniciativa que pretén fomentar la participació ciutadana, el desenvolupament sostenible, l’educació ambiental i la recuperació de l’agricultura tradicional i ecològica, promovent les relacions i l’intercanvi generacional.
Aquest projecte és fruït d’un acord entre l’Ajuntament i propietaris i de la col·laboració conjunta de tècnics municipals, usuaris actuals i dinamitzador dels horts i alumnes en pràctiques.