La Cavalcada de les Magues de Gener celebra el seu 10é aniversari en Alfafar

0
64 lecturas

El pròxim 12 de gener, la Cavalcada de les Magues de gener tornarà a dur als carrers una festa per la cultura i les tradicions valencianes, amb la solidaritat i diversitat per bandera. En aquesta edició celebrarà el seu desé aniversari. Des de les 10.00 h del matí a la Plaça Miguel Hernández del barri Orba, a Alfafar, es viurà una jornada especial amb activitats inclusives per a tota la família.

En la presentació, celebrada aquest matí al Centre Octubre Cultura Contemporània, l’Assemblea de la Festa de la infantesa, organitzadora de l’acte, ha desgranat el programa de l'edició 2025, que tindrà novetats destacades com la participació ampliada d’associacions locals i la incorporació de nous elements d’animació.

Roda de Premsa del acte.

La Cavalcada d’enguany, formada com sempre per voluntaris de diferents comarques, combina cultura popular, diversió i valors universals, centrats en la solidaritat amb la infantesa, amb activitats dissenyades per fomentar la creativitat i la reflexió entre els assistents. A les 10h començaran els tallers familiars i l’animació infantil. A partir de les 11h entraran en la plaça les diferents agrupacions musicals —batucades, dolçaines i tabals, cant coral i grups internacionals (i de dansa), amb les comparses del carnaval de Russafa—, a més de les muixerangues (la del Carraixet, la Jove de València, la Socarrà de Xàtiva i la de Sueca), els gegants i els cabuts. Aquesta edició comptarà amb les actuacions especials del Cor Dona Veu i del grup de música familiar Canta Canalla, que promet omplir la plaça Miguel Hernández d’Alfafar de ritme i alegria. L’acte serà conduit pel poeta Víctor Benavides.

Les dones que representen a Llibertat, Igualtat i Fraternitat-Sororitat, les magues protagonistes de la festa, oferiran el dia 12 de gener missatges inspiradors que faran valdre la convivència i l’esperit comunitari.

Durant la roda de premsa, s’ha mostrat el conte didàctic que es repartirà com a obsequi a la cavalcada, patrocinat per Plataforma per la Llengua del País Valencià. A més, han fet una petita actuació les quatre muixerangues participants, acompanyades de la música de Paco Duart, Estrela Roja de Benimaclet i Dos Quinzets. També s’ha presentat el cartell, dissenyat per África Abril.

La maga Sororitat, encarnada per l’escriptora Cristina Escrivà, ha comentat la necessitat de “continuar amb aquesta festa tradicional que posa el focus en la dona, com a representació de valors i exemple d'unió”. Entre elles tres “es concentra allò fonamental de l'ésser humà per a millorar la humanitat”.

La maga Llibertat, la gestora cultural Núria Nácher, ha parlat de “l'alegria necessària per a viure”, sentint-se continuadora “del treball que van fer totes les dones que ens van antecedir per a aconseguir quotes de llibertat que cal mantindre i aspirar a millorar”.La maga Igualtat, l’activista pels drets humans Àngela Nzambi, va advocar per “un món sense injustícies, on totes les persones tinguen les mateixes oportunitats, sense importar el seu origen”. I l'important que és l'educació des de la infància “per a obtindre i normalitzar la igualtat, focalitzant sobre les violències, com a principal factor de desigualtat”.

Cavalcada de les Magues de Gener 2024.

Una cita imprescindible

Des de fa una dècada, la Cavalcada de les Magues de gener s’ha consolidat com un referent cultural i festiu al territori valencià. Amb aquesta edició especial, es pretén no només conmemorar l’aniversari, sinó també continuar promovent la transmissió de valors universals i la preservació de les formes tradicionals de celebració, com les colles de dolçaina i tabal, les dansades, les muixerangues i els balls de gegants i cabuts. Els diferents grups internacionals de música i dansa convidats són una part important, i un exemple d’enriquiment multicultural i d’integració. La festa sempre s’ha adaptat a les circumstàncies: virtual durant el confinament de l’any 2020, estàtica per les mesures sanitàries del 2021 i fins i tot sota la fórmula de manifestació festiva l’any 2024, amb una afluència massiva després de la censura de l’Ajuntament de València.

Gràcies a l'altruisme de les organitzacions i col·lectius que participen, la present edició serà possible. Enguany, la decisió de traslladar la Festa de la infantesa a una zona afectada per la DANA va sorgir de manera natural; de la mateixa forma que es va realitzar la cavalcada de l'any 1937 a València, dirigida a la infància refugiada que suportava la guerra, el més lògic era acudir allà on un impuls extra d’alegria fora necessari. Es dona el cas simbòlic, a més, que molts dels xiquets assistents a la festivitat realitzada durant la Guerra d’Espanya, vivien precisament a les colònies d’infants refugiats de l’Horta. Tot i això, es mantindrà alguna activitat simbòlica a la ciutat de València; cal no oblidar que l’Ajuntament del cap i casal li va atorgar el títol de “festa tradicional” de la ciutat.

Les Magues de gener conviden tothom a sumar-se a aquesta celebració que combina festa, cultura i solidaritat. Amb un programa carregat de moments màgics i participació col·lectiva, l’edició 2025 promet ser una de les més memorables fins ara. La informació s’anirà actualitzant a les seues xarxes (@maguesdegener) i al web www.maguesdegener.com.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí