El Refugi Cultural de Picassent va acollir ahir per la vesprada la presentació de l’Estudi d’Avaluació de l’Impacte del moviment associatiu al municipi. Impulsat conjuntament entre l’Ajuntament i la Fundació Horta Sud, esta ferramenta recull i analitza les dades de 27 de les 118 associacions del municipi, entre les quals s’hi troben associacions educatives, culturals, de dones, festeres, esportives o de comerciants.
Un dels aspectes més destacats de l’estudi va relacionat amb l’autonomia financera de les associacions. Entre les 27 participants generen un total de 54 llocs de treball, el que equival a una mitjana de 2 llocs de treball per associació. Així mateix, més de la meitat dels seus ingressos (el 52%) deriven de quotes. Una xifra que constata la seua autonomia econòmica, i que puja fins al 63% si s’hi afegeixen els ingressos derivats de donatius i de prestació de serveis, deixant en el 37% els rebuts per subvencions. És a dir, multipliquen per 3 cada euro que reben de l’administració pública.
D’altra banda, les associacions de Picassent estan formades principalment per dones (65%) i són principalment les dones també les qui ocupen càrrecs directius en les entitats (68%). A més, les associacions participants organitzen, de mitjana, més de 15 activitats anuals, i les persones associades dediquen entre totes més de 1.000 hores a la setmana al voluntariat.
Després de la presentació de les dades, el director de la Fundació Horta Sud, Julio Huerta, va voler posar sobre la taula algunes propostes de futur per a l’enfortiment del moviment associatiu. Entre elles, hi destaquen la necessitat de sistematitzar la recollida de dades sobre l’activitat de la pròpia entitat per crear una cultura real de la transparència o l’afavoriment de fórmules com les federacions i les fusions per fer front al repte de l’atomització que afebleix al teixit associatiu.