El llenguatge de les campanes ha servit durant segles a les veïnes i veïns dels nostres municipis per conèixer què estava passant en cada moment al poble. Les hores, un incendi, una defunció, l'hora de la missa, el volteig festiu... Tot era comunicat a través del toc de les campanes. En tots els campanaris havia de diferents sons, greus i aguts, per poder crear composicions musicals con elles. La varietat dels toques distava d'uns municipis a uns altres i d'unes comarques a altres.
Per recuperar i transmetre aquest patrimoni etnològic el Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep ferris March ha organitzat 1 curs teòric pràctic per introduir a les persones participants en el llenguatge de les campanes i específicament en el propi de l'Horta Sud.
Durant el curs, gratuït, els assistents començaran adquirint nocions bàsiques sobre les campanes i els seus usos i, més trigo, posaran en pràctica els coneixements adquirits a través de l'toco de les quatre campanes de la Parròquia Mare de Déu de Montserrat de Picanya. El curs, con places limitades, tindrà lloc el 2 de desembre de 10 a 14 hores en la pròpia parròquia. Per inscriure pot fer-se por telèfon o al correu de contacte del propi Museu.
Estendre les activitats del consorci museístic comarcal als municipis que conformen l'Horta Sud es un dels objectius del museu que presideix Carlos Fernández Bielsa.